Restaurace a klubovny

restaurace_tn.jpg, 12 kB

Restaurace je druh podniku, ve kterém je nabízeno ke koupi jídlo a pití. Jedná se zpravidla o místnost, či budovu, ve které je v určitém časovém rozmezí možné zakoupit uvařená jídla, což restauraci odlišuje od hospody, která je primárně určena ke konzumaci nápojů. Restaurace je brána jako společensky přijatelnější na různé oslavy než hospoda či bar.
Jako symbol restaurace se používají zkřížené příbory, lžíce a vidlička nebo nůž a vidlička.

Restaurace má zpravidla uzpůsobenou otvírací dobu dle obvyklých stravovacích návyků. Otvírá se většinou dopoledne kvůli výdeji obědů, druhá špička se nachází ve večerních hodinách. Oproti barům a hospodám zavírá většinou okolo 22:00 hodiny. Některé restaurace mohou mít určitá pravidla, kterými podmiňují vstup, například vstup ve společenském obleku nebo přítomnost kravaty. V restauraci se hodnotí a kontroluje kvalita jídla, obsluha, dostatečně vyhovující cena a vhodná atmosféra.

V České republice mají restaurace, stejně jako jiné podniky určené k pohostinství, vyhrazený prostor pro nekuřáky.